lørdag 9. oktober 2010

William Shakespeare

Shakespeares liv og forfatterskap
William Shakespeare var en Engelsk poet og skuespillforfatter. Han blir sett på som den største engelskspråklige forfatteren og er i dag verdenskjent lenge etter hans død. Han har blir en nasjonalhelt for England, og stykker av hans arbeid blir fremført på scener verden rundt over tusen år etter hans død.


William Shakespeare
William Shakespeare ble født 26. februar 1564, og vokste opp i Stratford-upon-Avon, som er like utenfor Birmingham. Og døde 23mai/3juli. 1616. Faren hans John Shakespeare , var hanskemaker og lærvarehandler, og han ble borgermester i 1568. Moren var av velhavende bondeslekt. Allerede som 18-åring giftet William seg med Anne Hathaway. Ikke lenge etter fikk de også tre barn sammen, Susanne og tvillingene Hamnet og Judith. En gang mellom 1585 og 1592 reiste Shakespeare til London, her innledet han en karriere som skuespille, forfatter og deleier av skuespillerselskapet Lord Chamberlain's Men, som var et anerkjent teaterkompani på den tiden.

Shakespeare er kjent for til sammen 38 skuespill og sine 154 sonetter. I Samtiden var han mest kjent for sine sonetter, Men senere er det skuespillene som har gjort han verdenskjent. Hans forfatterskap kan deles opp i 4 deler. I den første periode mellom 1589 og ca 1594 skrev han historiske skuespill med utgangspunkt i Engelsk historie, som for eksempel Richard II og Kong Henrik IV. I den andre perioden 1594-1599 fortsatte han å skrive historiske stykker. Her skrev han også de fleste av hans komiske skuespill, som Kjøpmannen i Venedig og Som dere vil ha det. I den tredje perioden 1599-1608 skrev han tragiske stykker som Hamlet og Kong Lear. I den siste perioden skrev han eventyrspill som Stormen.

Selv om William har produsert en rekke stykker er tragediene Hamlet og Romeo og Julie de mest kjente den dag i dag.


-Hallvard

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar